Λεωφ. Νιάρχου 33, Ιωάννινα, 45500

ΔΕΥ-ΤΕΤ 09:00-17:00 | ΤΡΙ-ΠΕΜ-ΠΑΡ 09:00-21:00

26510.21103

Ενυδρείο και φροντίδα

Στη σημερινή αγχώδη και χωρίς ανάπαυλα ζωή μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται , τις ελεύθερες ώρες τους, με κάτι που τους δίνει χαρά, τους ξεκουράζει. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ο αριθμός των ενυδρειοφίλων συνέχεια αυξάνει.

Η ενυδρειοφιλία είναι μια ευχάριστη και συγχρόνως πολύ διδακτική απασχόληση, ενώ κάθε ένας που έχει ή κάποτε είχε ενυδρείο ξέρει ότι αυτό μπορεί να του προσφέρει ατελείωτες ώρες απόλαυσης και ηρεμίας.

Ωστόσο η διατήρηση ζωών προϋποθέτει μεγάλη αίσθηση υπευθυνότητας. Αυτό ισχύει και για τα ψάρια. Έτσι , ο ιδιοκτήτης ενυδρείου πρέπει να προσφέρει στους μικρούς του φίλους τις καλύτερες προϋποθέσεις ζωής και για να τις τηρήσει πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αρχές τις ενυδρειολογίας.

Θα πρέπει να πούμε ότι σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να εξηγήσει τα πάντα για το στήσιμο και την διατήρηση του ενυδρείου, (για κάτι τέτοιο θα χρειαζότανε εκατοντάδες σελίδες) αλλά να δώσει τις αρχικές κατευθυντήριες γραμμές για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το χόμπι. Οι συχνές αποτυχίες αποθαρρύνουν και έτσι δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα ενυδρεία παροπλίζονται και καταλήγουν στην αποθήκη.

Εάν όμως κάποιος αρχίσει το χόμπι καλά πληροφορημένος , τότε δεν θα χρειαστεί να πληρώσει «φόρο αποτυχίας» και η χαρά του θα είναι μεγάλη. Το μέγεθος αυτής της χαράς εξαρτάται κι από έναν ακόμη παράγοντα. Τη γνώση για τη ζωή. Όποιος καταλαβαίνει και ερμηνεύει τις εξελίξεις της ζωής, ανακαλύπτει καθημερινά κάτι καινούργιο. Αυτός θα παραμείνει ενυδρειοφίλος. Όποιος όμως βλέπει το ενυδρείο σαν ένα πίνακα με πολύχρωμα ψάρια, πολύ γρήγορα θα το χορτάσει και θα χάσει το ενδιαφέρον του γι΄αυτό.

Καταρχήν θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ενυδρείο δεν είναι ένας γυάλινος κάδος με νερό από την βρύση μας και μερικά ψαράκια τα οποία τα διαλέγουμε με μοναδικό κριτήριο τα φανταχτερά τους χρώματα και τα βάζουμε μέσα σε οποιονδήποτε αριθμό επιθυμούμε,  αλλά ένα κλειστό οικοσύστημα το οποίο προσομοιάζει συνθήκες που υπάρχουν σε κάποιο ποτάμι-λίμνη-ύφαλο-ωκεανό, σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της γης.

Στη φυσική κατοικία των ψαριών, η φύση φροντίζει για τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης τους. Το νερό ανανεώνεται συνέχεια και οι διάφοροι κάτοικοι του βυθού φροντίζουν από κοινού για την ομαλή λειτουργία του βιολογικού κύκλου. Οι συνθήκες στο ενυδρείο είναι διαφορετικές. Τα ψάρια και τα φυτά συνυπάρχουν σε ένα πιο στενό χώρο απ’ότι στη φύση. Ο άνθρωπος οφείλει να τους εξασφαλίσει φυσικές και υγιεινές συνθήκες αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. Πριν από μερικά χρόνια αυτή η φροντίδα ήταν συνδεδεμένη με πολύ κόπο και δουλειά. Σήμερα, χάρη στα διάφορα βοηθήματα, το ενυδρείο είναι ένα χόμπι που ο καθένας αποφασίζει αν θέλει να διαθέσει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο.

Ο χρόνος περιποίησης του ενυδρείου μας εξαρτάται κυρίως:

  1. από το μέγεθος του ενυδρείου. Και μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα, όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο, τόσο λιγότερος χρόνος απαιτείται.
  2. από τον αριθμό και από το είδος των ψαριών. Είναι κατανοητό ότι όλα τα ψάρια της γης δεν είναι δυνατόν να έχουν και τις ίδιες απαιτήσεις συντήρησης όπως και ότι όσο περισσότερα ψάρια έχουμε στο ενυδρείο μας τόσο περισσότερη φροντίδα αυτό θα χρειάζεται.
  3. από τα βοηθητικά μέσα που χρησιμοποιούνται. Σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας, θα ήταν δυνατόν να περιορίσει κανείς το χρόνο ενασχόλησης με το ενυδρείο σε 2 με 3 ώρες το χρόνο! Για τους περισσότερους από εμάς όμως, το ενυδρείο είναι ένα χόμπι, που θέλουμε να ασχολούμαστε λίγες ώρες το μήνα.

Σε γενικές γραμμές για το ενυδρείο χρειάζονται, 5 λεπτά την ημέρα για έλεγχο και τάισμα και μία με τρεις ώρες το μήνα για τις εργασίες καθαρισμού και τις απαραίτητες αλλαγές νερού.

Αυτό που απαιτείται σήμερα, μιας και η τεχνολογική πρόοδος μας έχει δώσει πολλές και φθηνές λύσεις για κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, είναι η γνώση. Γνώση για το ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του βιότοπου που έχουμε στο δωμάτιό μας. Γνώση για τις ανάγκες του κάθε είδους που  διατηρούμε σε αυτόν.

Γνώση που αποκτάται με το διάβασμα  και την συζήτηση με τους ειδικούς του χώρου.