Λεωφ. Νιάρχου 33, Ιωάννινα, 45500

ΔΕΥ-ΤΕΤ 09:00-17:00 | ΤΡΙ-ΠΕΜ-ΠΑΡ 09:00-21:00

26510.21103

Χαμηλές πτήσεις… εντός σπιτιού !!!

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη πτηνών που διατίθενται από εκτροφείς , εμπόρους και καταστήματα μικρών ζώων. Το ένα πουλί είναι συνήθως ομορφότερο από το άλλο. Και αυτό κάνει συνήθως δύσκολη την επιλογή, για κάποιον που επιθυμεί να αγοράσει ένα πτηνό λόγο της τεράστιας ποικιλίας των διατιθέμενων ειδών.

Κάθε οικογένεια πουλιών έχει τις δικές τις ανάγκες όσον αφορά την τροφή και την περιποίηση που χρειάζεται. Μερικά πουλιά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, όμως τα περισσότερα είδη απαιτούν ιδιαίτερη περιποίηση. Πριν αγοράσετε κάποιο ζώα κι λόγω των υπέροχων χρωμάτων, της συμπεριφοράς του, του κελαηδήματος του ή της ομιλίας του, θα πρέπει πρώτα να ερευνήσετε τις διατροφικές ανάγκες και την περιποίηση που χρειάζεται.

Ανάμεσα στα χιλιάδες είδη πτηνών υπάρχουν πολλά που μπορούν να ζήσουν σαν κατοικίδια. Υπάρχουν διάφορα, προσωπικά κριτήρια, για την αγορά ενός είδους πουλιού. Σε κάποιους αρέσει το μελωδικό κελάηδημα ενός καναρινιού, σε άλλους ο αυθάδης χαρακτήρας ενός αφρικάνικου παπαγάλου, σε ορισμένους τα εξωτικά χρώματα μιας αυστραλέζικης ροζέλας.

Αν σας αρέσει κάποιο είδος που είναι από τη φύση του πολύ κοινωνικό δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτά τα είδη χρειάζονται μεγάλη φροντίδα και περιποίηση από τους κατόχους τους σε αντάλλαγμα της αφοσίωσης τους. Η προσοχή που χρειάζονται αυτά τα πουλιά είναι ίσως ίδια και μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται ένας σκύλος. Αν δεν ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτή του ζώου, πολύ πιθανό είναι να παρουσιαστούν προβλήματα στη συμπεριφορά του ,όπως αυτοακρωτηριασμοί ,επιθετική συμπεριφορά, ουρλιαχτά, κλπ.

Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δοθεί στο χώρο που θα καταλαμβάνει το κλουβί. Υπάρχουν είδη που μπορούν να αντέξουν αρκετά καλά σε ένα σχετικά μικρό κλουβί, όπως τα καναρίνια και τα παπαγαλάκια, κι άλλα είδη που αν και δεν είναι πολύ μεγαλύτερα, τους είναι απαραίτητη μια μεγάλη εξωτερική κλούβα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στην μορφή που θα έχει το κλουβί: υπάρχουν πουλιά που τους αρέσει περισσότερο να πετάνε, οπότε το κλουβί τους θα πρέπει να είναι στενόμακρο για να τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, άλλα που σκαρφαλώνουν οπότε χρειάζονται ένα κλουβί μεγαλύτερο σε ύψος και με οριζόντια κάγκελα, μερικά που περνάνε την περισσότερη ώρα στο έδαφος ψάχνοντας για τροφή, όπου θα πρέπει να μπούνε σε μια εξωτερική κλούβα με χώμα.

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία και η υγρασία. Πάρα πολλά είδη πτηνών και στο σύνολό τους οι παπαγάλοι προέρχονται από τροπικά μέρη. Ο οργανισμός τους είναι προσαρμοσμένος να ζει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία και υγρασία από αυτή της χώρας μας. Έτσι, θα πρέπει να μένουν, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστούν, σε ζεστά μέρη με σχετικά μεγάλη υγρασία

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι οι περισσότεροι θάνατοι σε κατοικίδια πτηνά οφείλονται είτε σε κακή προσαρμογή κατά την αγορά, είτε κατά τις αλλαγές των εποχών: ένα πουλί που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε κάποιο πτηνοτροφείο, ή έχει έρθει από κάποιο πιο ζεστό κλίμα, δεν μπορεί να βγει απότομα στο μπαλκόνι μας και να παραμείνει εκεί για πολλές ώρες χωρίς να κρυώσει, όπως και ένα πουλάκι που το διατηρούμε όλο τον χειμώνα στη ζέστη του διαμερίσματος, όταν το βγάλουμε απότομα την άνοιξη στην ύπαιθρο, μπορεί να αρρωστήσει ακόμη και με το πιο μικρό αεράκι.

Όπως σε όλα τα κατοικίδια, έτσι και στα πουλιά, σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία είναι η διατροφή. Στη φύση τους τα πτηνά είναι ελευθέρα να πετάνε και να επιλέγουν την τροφή τους μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από σπόρους, φρούτα έντομα, φρέσκα λαχανικά, αγριόχορτα και διάφορα άλλα είδη ανάλογα το κάθε πτηνό. Στο κλουβί, όπου τα διατηρούμε , εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να είναι η διατροφή τους πλήρης και ισορροπημένη. Έτσι θα πρέπει να τους δίνουμε καθημερινά, εκτός από το βασικό μίγμα τους σε σπόρους και αυγοτροφή (όπου αυτά χρειάζονται), πληθώρα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά ανάλογα με το είδος που διατηρούμε. Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνουμε τόσο στην ποιότητα των σπόρων (να είναι καθαροί, χωρίς σκόνη , χαλασμένα και μουχλιασμένα σπόρια), όσο και στην περιεκτικότητα του μίγματος. Ο στίχος του γνωστού ρεμπέτικου άσματος «και όχι συνέχεια κανναβούρι, κανναβούρι», ισχύει και με το παραπάνω στην περίπτωση μας. Επίσης, εύκολες λύσεις και οικονομικές, για να μην πλήττει το πουλί, είναι τα crackers, όπου αναγκάζεται να κρεμιέται και να ‘ψάχνει’ τον σπόρο τον οποίο θέλει να φάει.