Κατηγορίες

Σκύλος
Γάτα
Τρωκτικά
Πτηνά
Ψάρια
Ενυδρεία
Ερπετά

Νέα

ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ:
ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Πανεπιστημίου 33  More...Χαρίζονται...
Ημιαίμα κουτάβια, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, υγιή, χαρίζονται σε υπεύθυνους ιδιοκτήτες. Πληροφορίες Φιλοζωικό σωματείο Ιωαννίνων (ANIMA) 
  More...

Ερπετά ως κατοικίδια Εκτύπωση E-mail
 
Πολλοί άνθρωποι έλκονται από την εξωτική, συχνά παράξενη εμφάνιση των ερπετών. Περισσότερο οι χελώνες προτιμούνται σαν κατοικίδια, αλλά πολλά ακόμη ερπετά, όπως τα ιγκουάνα και τα φίδια ,έχουν τους οπαδούς τους.

 

  Τα ερπετά χαρακτηρίζονται από το ξηρό λεπιδωτό δέρμα τους, από την εξάρτηση που έχουν από τις εξωτερικές πηγές θερμότητας παρά από τον μεταβολισμό τους, και από τον τρόπο που αναπαράγονται, που συνήθως είναι με αυγά που αφήνονται στο έδαφος, αν και μερικά ερπετά όπως οι βόες είναι ικανά να γεννήσουν ζωντανά μικρά χωρίς εναπόθεση αυγών. Τα ερπετά θεωρούνται από τους πιο παλαιούς κατοίκους αυτού του πλανήτη και συναντώνται σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου εκτός από τους πολύ παγωμένους αρκτικούς κύκλους που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών δεν μπορούν να επιζήσουν.

 

 

 

 

 

Μόλις πριν μερικά χρόνια, τα μόνα γνωστά κατοικίδια ερπετά ήταν μόνο οι υδρόβιες χελώνες και η ιδέα να έχουμε ένα φίδι ή μια σαύρα σαν κατοικίδιο ζωάκι, θα προκαλούσε ανατριχίλα στους περισσότερους ανθρώπους. Σήμερα, λίγο ότι έχουμε γίνει περισσότερο οικολογικά συνειδητοποιημένοι, λίγο ότι οι γνώσεις μας στα ερπετά έχουν επεκταθεί, λίγο θέλεις ο «Λάζαρος με τον Μήτσο» στη τηλεοπτική σειρά, είσαι το ταίρι μου, και ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν ενδιαφέρον για αυτά τα γοητευτικά ζώα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

 

 

 

  Τι όμως πρέπει να προσέξουν αυτοί που έχουν κάποιο ερπετό για κατοικίδιο ώστε το ζωάκι τους να είναι ευτυχισμένο?

 

Το σωστό σπίτι:

 

Κάθε είδος ερπετού είναι και διαφορετικό! Γι'αυτό και κάθε terrarium(έτσι ονομάζεται το σπίτι των ερπετών) πρέπει να είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες του κάθε ζώου ξεχωριστά ένας χαμαιλέοντας χρειάζεται περισσότερο ύψος , ένα ιγκουάνα στη φάση της ανάπτυξης περισσότερο μήκος , μια χελώνα θέλει χώρο που να μπορεί να αναπαύεται και χώρο που να μπορεί να κολυμπάει, ένα geco άφθονες κρυψώνες, κτλ

 

Ιδανικές συνθήκες:

 

 Τα περισσότερα ερπετά που πωλούνται ως κατοικίδια, προέρχονται από τροπικές περιοχές ή έρημους. Γι’αυτό και χρειάζονται διαφορετική θερμοκρασία και υγρασία από αυτή που υπάρχει στη χώρα μας. Απαραίτητες λοιπόν είναι οι διάφορες αντιστάσεις, υγραντήρες και διάφορα άλλα βοηθήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ανάλογα με το είδος ζώου, αλλά και του terrarium  που διαθέτουμε.  

 

Φωτισμός:

 

 Όλα τα ερπετά έχουν ανάγκη την ηλιακή ακτινοβολία όχι μόνο για να ζεσταθούν όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά και για να συνθέσουν τα κόκαλα, τα νύχια, τα λέπια ή ακόμη και το καβούκι τους. Η έλλειψη φυσικού φωτισμού από την στιγμή που έχουμε το ερπετό στο σπίτι μας είναι επιβλαβής για το ζώο και γι’αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνεται από τον αντίστοιχο τεχνητό. Στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν λάμπες με ακτινοβολία UVA-UVB η κάθε μία κατάλληλες για κάθε είδος ερπετού. Συμβουλευτείτε το τοπικό σας κατάστημα πώλησης κατοικίδιων ( όχι τον τοπικό σας ηλεκτρολόγο!)

 

Σωστή διατροφή:

 

  Στη φύση τα ερπετά απολαμβάνουν μια ισορροπημένοι διατροφή. Τα ζώα όμως  που φυλάσσονται από τον άνθρωπο εξαρτώνται από την τροφή που τους παρέχει.  Γι’αυτό λοιπόν μην ξεχνάτε ποτέ, ότι εσείς είσαστε ο μοναδικός υπεύθυνος για την  κατάλληλη και πλούσια διατροφή και επομένως για την ευρωστία του μικρού σας φίλου. Η τροφή πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά σε αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα τα μεταλλικά στοιχεία το ασβέστιο και οι βιταμίνες τα ερπετά χρειάζονται όλες αυτές τις ουσίες για το σχηματισμό του σκελετού, του καβουκιού, του δέρματος των λεπιών καθώς και την ενίσχυση του οργανισμού κατά των συμπτωμάτων των σπασμών και της παράλυσης

 

 

 

 

 

Όλα σχεδόν τα ερπετά φαίνονται ότι είναι πολύ ανθεκτικά σχεδόν άτρωτα. Παρόλα αυτά είναι ευαίσθητα και ευπαθή ζώα, τα οποία υποφέρουν όταν δεν τα χειρίζονται κατάλληλα. Ιδίως τα μικρά παιδιά, συμπεριφέρονται πολύ βάναυσα σε αυτά τα ζώα, που δεν μπορούν να εκφράσουν το φόβο και τον πόνο τους φωνάζοντας. Συχνό φαινόμενο είναι χελώνες και ιγκουάνα να σταματάνε να τρώνε, και φίδια να παθαίνουν πνευμονία,  από τις συχνές «βόλτες» που κάνουν είτε μέσα στο σπίτι, είτε στην καφετέρια προς επίδειξη… Εδώ, αισθάνομαι την υποχρέωση,  να αναφέρω ότι εκατομμύρια ερπετά το χρόνο, κυρίως ιγκουάνες  και χελώνες  πεθαίνουν από σύνδρομο………………………………., ( μια μεταβολική ασθένεια που ξεκινάει με πρήξιμο των αρθρώσεων, μαλάκωμα των οστών, τρέμουλο, αδυναμία και τέλος παράλυση, κι αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν τους προσφέρουν τη σωστή διατροφή και τις απαραίτητες συνθήκες για να μεγαλώσουν.


Image

 

 

  

 
< Προηγ.   Επόμ. >
bottom_divider.png